právě čtete téma

Řez dřevin a tvarování

Doba řezu ovocných dřevin
Zásadní pro správné pěstování ovocných dřevin je péče spočívající ve správné výsadbě, řezu, hnojení, preventivním ošetření proti chorobám a škůdcům, dále pak v samotném ošetření proti chorobám a škůdcům a v neposlední řadě také správnou sklizní.

Určení správné doby řezu dřevin je zásadní.

Jádroviny (jabloně, hrušně, kdouloně, jeřáb, mišpule  

  • základní řez se provádí v předjaří v období únor až duben,  
  • doplňkové řezy v červnu kdy se probírají vlky a jiné bujně rostoucí části koruny
  • další doplňkový řez potom v srpnu kdy se ředí příliš hustá koruna především kvůli dozrávání plodu    a vzniku hořké pihovitosti  na plodech. V letech veliké násady  plodů se tento řez vynechává, protože jednak tempo růstu zpomalí násada plodů a na druhou stranu je potřeba dostatek aktivní listové plochy pro správné dozrávání plodů.

Peckoviny ( třešně, višně, mahalebky, broskvoně, tvrdky, nektarinky, meruňky, mandloně, švestky, slívy, renklódy, mirabelky)
Základní řez u peckovin se provádí v době vegetace a to těsně před květem ve stádiu růžového poupěte a nebo pak v červnu a červenci  vyřezáváním a zaštipováním bujných výhonů a zahuštěných korun. Pokud je sklizeň u peckovin ranější je možné řez provádět při sklizni a to na začátku srpna. Řez přes zimu vynecháme z důvodu rizika napadení kleotokem.

Skořápkoviny (ořešák vlašský, ořešák hroznovitý, líska turecká,  líska obecná )

  • Všeobecně platí,  že ořešáky řežeme jen když je o nezbytné 
  • Ořešáky se řežou v době po rašení ,  když mladé letorosty měří přibližně  3 – 5 cm ( květen)
  • Potom je dále možné je prořezávat ořešáky v 2. Polovině července a ořezané plody použít pro kandování nebo výrobu ořechovice.
  • Líska obecná se nejlépe řeže v předjaří  (leden – březen)

Drobné ovoce (rybízy, angrešt,  kanadské borůvky, jahodník, maliník, ostružiník, a jejich mezidruhové křížence)

  • Rybízy a angrešty se řežou v předjaří nejlépe (únor –březen)
  • Kanadské borůvky řez jen velice omezeně a to v předjaří   únor - duben
  • Jahodník  odstraňují se oschlé a staré napadené listy od srpna do listopadu
  • U sklizených strojem se sečou při sklizni
  • Maliník a ostružiník  odplozené 2 leté výhony se odstraňují po odplození  (srpen – listopad)
  • Jednoleté výhony se zakracují dle odrůdy od února – března

Netradiční ovoce:
Kaštanovník  -  řez nevyžaduje, pokud je to nezbytné tak  březen – duben
Moruše -  řez vyžadují pokud je to nezbytné tak únor-březen
Dříny – málo častý řez jen v předjaří  únor – březen
Rosa villosa - leden – březen
Muchovníky – méně častý řez pouze zdravotní a to v předjaří   březen - duben
Černý bez  - leden – březen
Arónie – březen – duben
Rakytník – nejčastěji při sklizni  září – listopad, jinak lze březen – duben
Oskeruše – březen – duben
Kamčatské borůvky  - leden – únor
Brusnice a klikva  - prakticky se neřežou, je možné při mechanizované sklizni 
Vinná réva – prosinec – leden
Actinidia (kiwi) – předjaří   březen – zač. dubna
Kaki -  březen – duben
Goji – březen – duben, je možné i při sklizni
Fíky – duben – květen
Schizandra - březen – duben

více než
250 realizací zahrad
rádi vám připravíme
Grafické návrhy
u nás získáte
Realizace na klíč
Nejsme obyčejní zahradníci
Jsme profesionálové
Mám zájem o služby
Zpět nahoruNahoru